Na suncem obasjanim padinama Korčule, gdje se mirisi mora stapaju s aromom zreloga grožđa, Lucija Cebalo vodi obiteljsku Vinariju Vitis i nastavlja stoljetnu tradiciju koja se prenosi s koljena na koljeno.
„Grk i plavac mali nisu samo sorte, nego dio našeg identiteta”, ističe Cebalo. Upravo iz tih autohtonih loza nastaju vina čiji karakter oblikuju sunce, kamen, vjetar i sol – kombinacija zbog koje su poznata izvan granica Hrvatske.
Iako je vinarstvo godinama smatrano „muškim poslom”, Lucija je preuzela kormilo podruma i vinograda, unijela novu energiju i, kako kaže, spojila obiteljsku tradiciju s modernim pristupom u vinogradarstvu i enologiji. Rezultat je sve veće priznanje ljubitelja vina i stručnjaka, pa se boce s etiketom Vitis danas mogu pronaći na stolovima daleko od rodne Korčule.
Rad na otoku nosi specifične izazove – od ograničenog prostora do složene logistike – no Cebalo naglašava da upravo takvi uvjeti daju vinima jedinstven pečat. „Naši su vinogradi kameniti i često izloženi buri, ali upravo ta surovost donosi mineralnost i svježinu koju traže naši kupci”, pojašnjava.
Vjera u vlastiti terroir, potpomognuta obiteljskim iskustvom i Lucijinom kreativnošću u podrumu, pokazala se dobitnom kombinacijom. Korčulanska vina iz Vinarije Vitis ne prestaju osvajati svijet, potvrđujući da strast i upornost mogu nadjačati sve prepreke otočkog života.