Srednja škola „Mate Blažine” iz Labina proteklog je tjedna bila živo međunarodno središte. U sklopu Erasmus+ projekta „Food Heroes – From Waste to Taste” ugostila je vršnjake i nastavnike iz Portugala, Nizozemske, Norveške i Bugarske te im predstavila kako se lokalne namirnice i kreativnost mogu upregnuti u borbu protiv bacanja hrane.
Tijekom petodnevne mobilnosti organizirane su praktične radionice, kulinarski izazovi i rasprave o održivosti. Labinski učenici pokazali su da održivost nije samo pitanje smanjenja otpada nego i poštovanja prema tradiciji i odgovornosti prema okolišu.
Vrhunac programa bila je završna prezentacija u školskom restoranu, uz svečanu podjelu certifikata svim sudionicima. Koordinator projekta Ivica Matanović zahvalio je partnerima i lokalnoj zajednici naglasivši važnost zajedničkog rada:
„Ponosni smo što je ovaj projekt potaknuo mlade da razmišljaju o podrijetlu hrane, njezinoj upotrebi i o tome kako male promjene u svakodnevnim navikama mogu imati velik učinak na naš planet.”
Matanović je posebno istaknuo potporu Grada Labina, Turističke zajednice, LAG-a Istočna Istra, niza lokalnih OPG-ova te tvrtki Valamar i Infobip. Projektni tim škole predvodili su ravnatelj Đani Žufić i sam Matanović, uz sudjelovanje profesora Sandre Juran, Gordane Benković-Gušić, Deana Blaškovića, Dorijana Mohorovića, Karle Golje Milevoj, Antonele Pamić i drugih kolega.
Zahvaljujući ovakvim susretima, mladi „food heroesi” iz Labina i Europe ponijeli su kući recepte, ideje i navike koje bi trebale pomoći da što manje hrane završi u smeću, a što više na tanjurima – s okusom i poštovanjem prema planetu.