Četrnaesto izdanje humanitarnog projekta „Danas za vas” okupilo je u domu riječkog Crvenog križa na Pećinama desetak kvarnerskih vinara, sommeliera i eno-gastronomskih entuzijasta koji su, umjesto u podrumu, dan proveli za štednjakom kuhajući obroke za najpotrebitije.
Među dobrovoljcima su bili vinari Anton Brusić, Toni Babić, Darko Mandić, Ivana Rubeša, Erik Stanić, Ivica Dobrinčić i Žarko Stilin, sommelieri Josip Orišković, Monika Neral i Lucija Matijević te eno-gastro influencer Časlav Matijević. Predsjednik udruženja Kvarner Wines Anton Brusić zahvalio je riječkom Crvenom križu na pozivu i brizi „koju svakodnevno pruža potrebitima”. Sommelierka Lucija Matijević dodala je da su „izuzetno ponosni što mogu pomoći svojim sugrađanima”.
U riječkoj kuhinji Crvenog križa svakog se dana skuha do 1 800 obroka za beskućnike, korisnike pučke kuhinje, starije i nemoćne koji ne mogu napustiti dom, ali i za dječje vrtiće te osnovne škole. Radni dan kuhara počinje u 4.45 kako bi porcije do 10 sati bile spremne za distribuciju.
Voditelj projekta Damjan Miletić ističe da broj obroka raste iz mjeseca u mjesec, što svjedoči o sve većim potrebama u zajednici. Unatoč tomu, Crveni križ pomaže, kako kaže, „365 dana u godini”. Povodom sutrašnjeg Martinja odlučili su, dodaje, pozvati upravo vinare i sommeliere jer žele „pokazati kako je dobro činiti dobro”. Miletić naglašava:
„Ljepše je pružati nego primati pomoć.”
Organizatori već pripremaju i jubilarno, petnaesto izdanje akcije. Kako Hrvatska nogometna reprezentacija uskoro igra kvalifikacijsku utakmicu protiv Farskih Otoka na Rujevici, Miletić otkriva da postoji mogućnost da se kuhinji Crvenog križa tada pridruže i Vatreni, čime bi humanitarnom loncu dali dodatni nacionalni žar.