U seoskom gospodarskom objektu „Didin konak” u Kopačevu u ponedjeljak je održana „KLOnferencija Saveza kratkih lanaca opskrbe”, jedinstveno događanje koje je na jednom mjestu okupilo proizvođače, stručnjake i predstavnike javnog sektora zainteresirane za jačanje domaće prehrambene mreže.
Organizator Ivan Lauc podsjetio je da je od ove godine zelenom javnom nabavom propisano da najmanje 10 % hrane za javne kuhinje mora biti lokalno i održivo proizvedeno, „nagodinu 20 posto, pa dalje 30 posto”. Cilj je, naglasio je, „dovesti proizvode izravno u škole i državne institucije” i tako otvoriti tržište malim proizvođačima.
Sudionici su predstavili četiri uspješna primjera zajedničkog nastupa malih proizvođača, raspravljali o modelima izravne prodaje – u kojima postoji tek jedan posrednik – te zaključili da takav sustav osigurava poštenu cijenu za proizvođača i najsvježiju hranu za kupca.
Skupu su prisustvovali i osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović te načelnik Bilja Željko Cickaj, gdje je već razvijena proizvodnja ekološke hrane. Ivanović je poručio da su upravo javne ustanove „vojska, bolnice, škole, vrtići” ključne za uspostavu održivih kratkih lanaca, ali i da proizvođači „moraju shvatiti važnost udruživanja jer bez toga nema napretka”. Podsjetio je da je Županija još 2017. omogućila besplatne školske obroke bazirane na lokalnim proizvodima.
Organizatori su naglasili kako KLOnferencija služi umrežavanju i razmjeni znanja: okupljanjem različitih aktera stvaraju se preduvjeti za gospodarstvo koje štiti okoliš, jača lokalnu ekonomiju i unapređuje kvalitetu života građana.