Rijetki pljuskovi usred dugotrajne suše dvaput su pomaknuli početak ovogodišnje berbe u Solani Ston, pa će se prvi kristali vjerojatno početi skupljati tek 23. ili 24. kolovoza.
„Trebali smo početi prošli tjedan, potom ovog vikenda, ali zbog kiše ćemo u rad tek pred sam kraj mjeseca”, kaže vlasnik i direktor Sveto Pejić. Radit će se samo u bazenima Franu i Mundu, a očekuje se od 100 do 120 tona u jednoj berbi. Hoće li jesen donijeti novu žetvu, ovisit će o vremenu.
Cijenu soli – 2 eura za kilogram – Pejić ne namjerava mijenjati. „Držimo je istom i prodajemo isključivo u privatnim butigama na dubrovačkom području, u samoj solani i našem restoranu. To je jedina sol na svijetu bez aditiva”, naglašava.
Puno veći problem od vremena za njega je višedesetljetni imovinsko-pravni spor. „Već 30 godina ne uspijevamo uknjižiti solanu. Umjesto da pomogne, država nas koči. Prije tri mjeseca područje je proglašeno pomorskim dobrom, iako su zgrade 50 metara udaljene od mora”, tvrdi Pejić. Na tu odluku uložili su žalbu, očekujući odgovor Ministarstva. Dodaje kako „pojedinci možda priželjkuju stečaj solane kako bi za obnovu uzeli europska sredstva”, ali on, kaže, ne odustaje: „Ovakvo bogatstvo nema nitko na Mediteranu.”
Unatoč nevoljama, berača ne nedostaje. Za prvu smjenu trebalo je 15 ljudi, a prijavilo se čak 45 – od Konavala preko Splita i Imotskog do Gruda. Ukupno će im tijekom kolovoza trebati oko 30 radnika. Iako više ne nude besplatan smještaj, berači dobivaju jutarnji doručak te popodnevno osvježenje uz kamenice, juhu od kamenica, ribu pečenu u soli i birana vina, a kući nose i vrećicu stonske soli.
Upitan o zajedničkom nastupu domaćih proizvođača protiv jeftine konkurencije iz Magreba, Pejić samo kratko sliježe ramenima: „Udruga solana već tri ili četiri godine ne postoji”.