Na pulskoj tržnici osvanuo je prvi ovogodišnji val svježih vrganja – šumskih delicija kojima mnogi gurmani obilježavaju početak jeseni.
Prodavači su jutros na svojim štandovima izložili mirisne košarice, a kilogram se nudio po deset eura. Kupci su rado zastajali, promatrali zrele smećkaste klobuke i planirali nedjeljne ručkove: od klasične fritaje do kremastog šuga koji, kako kažu, ne traži mnogo začina jer vrganj „govori sam za sebe“.
Povratak kiše proteklih dana stvorio je idealne uvjete za brzi rast gljiva, pa su se vrganji pojavili baš „kao gljive poslije kiše“. Sezona bi, prema riječima iskusnih berača, mogla potrajati još nekoliko tjedana ako vrijeme ostane vlažno i blago.
Tržnica je tako dobila prvu jesensku atrakciju, a pulski ugostitelji već najavljuju specijalitete s vrganjima na tjednim jelovnicima. Za one koji ih vole brati sami, savjet je poznat: obavezno ponijeti nožić, košaru i – dobro znati što se bere.