Na Pelješcu i u dolini Neretve započela je najiščekivanija etapa vinogradarskog kalendara – berba grožđa. Prve kašete pune sočnih bobica već su napustile redove vinograda, a vinari s juga Hrvatske poručuju da su ovogodišnji uvjeti „pogođeni u sridu”.
Pelješka berba tradicionalno kreće sredinom kolovoza, a trajat će do polovice rujna. Najveći adut poluotoka ostaje plavac mali s položaja Dingač i Postup, čije bobice ove godine dolaze s visokim sladorima i očuvanim kiselinama. „Grožđe je zdravo, sladori su dobri, a i vremenska prognoza zasad nam ide na ruku. Ako ovako potraje, možemo očekivati izvrsnu berbu”, ističu pelješki vinogradari.
U dolini Neretve fokus je zasad na bijelim i stolnim sortama, dok crne sorte čekaju još tjedan-dva dozrijevanja. Iako ondje prevladavaju manja obiteljska imanja, regija sve jače privlači enoturiste koji rado spajaju čašu vina s neretvanskim jelima i panoramom močvare.
Vinari posebno naglašavaju kako se, nakon prošlogodišnje ubrzane sezone, „berba vratila u normalne rokove”, a prirodno povišene kiseline smatraju velikim plusom za svježinu budućih vina.
Na Komarni, najmlađem dalmatinskom vinogorju, i dalje se nadaju otkočenju razvoja vinskog turizma. „Imamo pozitivne naznake od novog župana koji želi pomoći u rješavanju problema zabrane gradnje na poljoprivrednom zemljištu vinogorja Komarna te strpljivo očekujemo konkretne poteze”, kaže vinar Damir Štimac.
Za stanovnike i posjetitelje juga Dalmacije jematva ostaje puno više od poljoprivrednog posla – to je vrijeme kada se rad i druženje stapaju u slavlje koje prenosi tradiciju na nove naraštaje vinogradara.