Svjetski poznati autor i istraživač Dan Buettner tvrdi da ključno gorivo za njegovo zavidno zdravlje leži u – tanjuru juhe.
Buettner (64), koji desetljećima proučava zajednice s najvećim udjelom stogodišnjaka, otkrio je svojoj Instagram publici da mu je liječnik nedavno poručio kako je „najzdraviji pacijent u ordinaciji“. Taj kompliment, kaže, duguje jednostavnoj, pretežno biljnoj prehrani kojom započinje svaki dan.
„Svaki dan započinjem sardinskom minestrone juhom – povrtnom bazom s grahom, malo maslinova ulja i avokadom. To mi pruža dugotrajnu energiju“, poručio je Buettner u kratkom videu koji je ubrzo pogledalo više od 150 000 ljudi.
Minestrone, klasično jelo talijanske kuhinje koje se priprema još od antičkog Rima, poznato je po svojoj prilagodljivosti: u lonac ide sezonsko povrće, grahorice i začinsko bilje, a sve se kuha satima kako bi se razvila bogata, slana aroma. Buettner u recept dodaje sardine zbog proteina i omega-3 masnih kiselina, a avokado i maslinovo ulje pojačavaju unos zdravih masnoća.
Za ručak, otkriva, nema strogih pravila: jednostavno pojede „onoliko voća koliko poželi i ono koje mu taj dan privuče pozornost“. Prema njegovu iskustvu, takav ležeran pristup olakšava dugoročno pridržavanje zdravih navika.
Buettner već godinama promovira koncept tzv. Plavih zona – područja svijeta poput grčkog otoka Ikarije ili japanske Okinawe, gdje ljudi iznimno često dožive stotu. Zajednički nazivnik tih zajednica, pokazalo je njegovo istraživanje, upravo je prehrana bogata povrćem, grahoricama, cjelovitim žitaricama i zdravim masnoćama.
Njegova osobna rutina ilustrira da povratak jednostavnim, lokalnim namirnicama može biti moćniji od skupih suplemenata ili trendovskih dijeta. Fanovi su ga zatrpali porukama podrške, a mnogi su istaknuli da je minestrone „omiljena“ jer se lako priprema i prilagođava sezoni.
Dok svijet bilježi porast interesa za dugovječnost, Buettnerovo učenje podsjeća: ponekad je recept za zdravlje već u kuhinjskom loncu.