Ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje Mate iz Zambratije pokraj Umaga ponovno je ispisalo povijest: u najuglednijem svjetskom vodiču za maslinova ulja Flos olei osvojilo je savršenih 100/100 bodova – treću godinu zaredom. Time je ulje vlasnice Aleksandre Vekić ušlo i u elitni „Hall of Fame“, kategoriju u kojoj dosad dominiraju talijanske i španjolske etikete.
Na 30 000 stabala, smještenih na blagim padinama Karigadora, upravo završava berba. Voditelj berbe Luka Vok otkriva da je ovogodišnji posao počeo 28. rujna, gotovo tjedan dana ranije nego lani zbog bržeg sazrijevanja ploda. „Ove godine očekujemo urod od oko 200 tona zdravog i jedrog ploda koji će nam podariti oko 27 000 litara vrhunskog ulja“, kaže Vok. Prosječan randman kretao se između 10 i 17 %, a ključ kvalitete leži u tome što se masline prerađuju u vlastitoj uljari svega nekoliko sati nakon berbe.
Rad u masliniku oslanja se na 25 sezonskih radnika iz Nepala, Filipina i Bangladeša te specijaliziranu mehanizaciju. Planovi za sljedeću godinu uključuju nabavu platformi koje će ubrzati branje i smanjiti potrebu za mrežama i ručnim radom, kako bi „masline bez doticaja zemlje i ljudskih ruku izravno završavale u kašetama, a potom i u preradi“.
Aleksandra Vekić – medicinska sestra s dugogodišnjom karijerom u Švicarskoj i međunarodnom Crvenom križu – maslinarstvu se posvetila 2009. godine, nakon što je preuzela imanje svoga oca Matea Vekića. „To je prvenstveno odgovornost prema ljudima koji su nam dali svoje povjerenje i koje ne smijemo iznevjeriti. Kad bilo što radim trudim se da to bude najbolje, stoga me mnogi smatraju perfekcionistom“, ističe Vekić dok se vraća s puta iz Švicarske.
Njezin otac, poduzetnik dalmatinskih korijena, posadio je prve masline u Zambratiji 1998., a već 2000. otvorio je uljaru tik uz more. Danas imanje godišnje proizvede oko 30 000 litara certificiranog organskog ulja u četiri linije: Bianca Belleza, Timbro Istriano, Viola Tonda i Transparenza Marina. Najnagrađivanije je Timbro Istriano, monosortno ulje od frantoia poznato po izraženoj pikantnosti.
Istra je devetu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta, a uspjeh brenda Mate dodatno učvršćuje njezin status. Dok se posljednje masline ove sezone slijevaju u preše, priča iz Zambratije potvrđuje da se vizija jednog 75-godišnjeg sanjara, pretvorena u djelo upornom rukom njegove kćeri, može mjeriti s najboljim svjetskim maslinarskim destinacijama.