Drevni frankopanski kaštel na Grobniku ove će subote, 16. kolovoza, ponovno otvoriti svoja kamena vrata ljubiteljima dobre kapljice. Šesnaesto izdanje Dana vina, tradicionalne manifestacije uoči blagdana sv. Bartola, zaštitnika Općine Čavle, okuplja impresivan niz vinarija sa sjevernog Jadrana i šire.
Na policama konoba kaštela moći će se kušati etikete kuća kao što su Coslovich Istrian Wines, Kapić, Plovanić, Bažon, Bernobić, Černeka, Fuhtar, Mandić, Visintin i Vorić, a poseban novitet donosi makedonski Tikveš Winery, prvi put gost manifestacije. Kastavska udruga „Belica” također se pridružuje izlagačima, obogaćujući ponudu autohtonim sortama.
Gastronomsku protutežu vinima osigurava Udruga Palentar s nezaobilaznom grobničkom palentom kompiricom, uz koju stižu debrecinke i zarebrnik. Slavonske mesne delicije najavljuje Mario Tworek, dok će OPG-ovi Franjul, Bakić i Frankulin ponuditi pršut, kobasice te sir iz domaće proizvodnje.
Posjetitelji će na info-pultu moći preuzeti degustacijske čaše – suvenir na večer provedenu u „magičnom grobničkom kaštelu”, kako organizatori vole naglasiti. Za glazbeni ugođaj zaduženi su mladi grobnički glazbenici i Grupa Fiesta, a druženje u konobama bijelih, crnih, muškata i „po starinsku” kreće od 17 sati uz slobodan ulaz.
Program i ovoga puta nadilazi eno-gastro okvire: likovna radionica „Pinel, vino i palenta” nudi posjetiteljima priliku da, pod vodstvom akademskog slikara Ivana Tomečaka, kistom ovjekovječe grobničke vedute. Manifestaciju zajednički potpisuju Udruga Palentar, Općina Čavle i tamošnja turistička zajednica, a cilj im je – kažu – „spojiti tradiciju, umjetnost i vrhunska vina u autentičnom ambijentu”.