KANFANAR – Središnji trg Kanfanara danas je zamirisao na domaću tjesteninu: popularna Fužijada ponovno je pretvorila Placu u golemo otvoreno kuhalo u kojem su se stapali mirisi fuža, pljukanca i njoka.
Najveća gužva stvorila se ispred pozornice gdje su kuharsko umijeće demonstrirali poznati chefovi Antonio Brajković i Stjepan Vukadin, član žirija MasterChefa. Pred očima publike Brajković je fuže spajao s „škampima, kapesantama, tartufima, biftekom i vrganjima”, dok je Vukadin priznao da u svom restoranu uvijek ima „asa iz rukava – domaću paštu Klare Marić”.
Publiku su posebno oduševile kanfanarske domaćice koje su, uz puno strpljenja i vještine, ručno oblikovale tijesto. Ana Vidulin rado je podijelila svoj mali recept: „Potrebna je dobra muka i dobra jaja. Kad doma pripremam, stavim malo soli i kapljicu ulja… A najdraži su mi fuži s kokošon.”
Gosti su mogli birati između nekoliko varijanti fuža – s boškarinom u teranu, s tartufatom ili u morskoj kombinaciji s kozicama, sipom i tikvicama. Najmlađe je pak čekao program „Fužijada kids” s tematskim igrama, oslikavanjem lica i drugim zabavama.
Program vodi Mario Lipovšek Battifiaca, a večer će kulminirati koncertom Tomislava Bralića i klape Intrade, čijim će se nastupom zaključiti još jedno izdanje manifestacije posvećene istarskoj kraljici tjestenine.