U zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića u utorak je predstavljena knjiga „Diplomacy at the Table” hrvatskog veleposlanika u Srbiji Hida Biščevića, izdana u nakladi Croatia Recordsa.
Promocija je, u ozračju topline i humora, okupila niz poznatih imena. Predgovor izdanju supotpisuju dramski autor Nino Škrabe i legendarni chef Stevo Karapandža, koji je okupljenima poručio: „Ovdje se radi o diplomaciji, a s druge strane bez dobre kuhinje nema dobre diplomacije.”
Škrabe je knjigu opisao kao „vrhunsko jelo, puno slojeva, nijansi i iznenađenja”, dok je predsjednički savjetnik za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić naglasio da se „svaki rat završava za bijelim stolom” i podsjetio kako hrana nerijetko ostaje zanemarena tijekom službenih pregovora.
Sam autor istaknuo je da publikacija donosi „zbirku anegdotalnih sjećanja na desetke susreta, razgovora i večera sa svjetskim državnicima” te uvodni esej o povezanosti politike, povijesti i hrane. „Većina političkih odluka koje su određivale sudbinu naroda donesene su za diplomatskim stolovima, a hrana je utjecala na revolucije”, rekao je Biščević, dodajući da je u izdanju, zahvaljujući Croatia Recordsu, uključena i „glazbena dimenzija koja je u međunarodnim odnosima vrlo bitna”.
Direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac nazvao je objavu knjige „častom i obavezom”, poručivši publici da čita „sadržajno djelo koje se guta kao najbolji meni svijeta”.
Večer je protekla u prijateljskom tonu, uz smijeh, prisjećanja i niz priča koje spajaju diplomaciju, kulturu i kulinarstvo – baš kao što to čini i sama knjiga.