Malo je jadranskih kupača i ribara koji se barem jednom nisu susreli s paukom, otrovnom ribom koja se voli zakopati u pijesak i strpljivo čekati plijen. U Jadranu danas žive četiri vrste ovih riba – pauk bijelac, pauk crnac, pauk mrkulj i pauk žutac – a svaka nosi svoj set otrovnih bodlji i navika koje traže poseban oprez.
• Pauk bijelac (Trachinus draco) najčešći je među njima. Naraste do 41 cm i 0,76 kg, a lovi tako da mu iz pijeska vire samo oči i dio leđne peraje. Prve tri bodlje na toj peraji te dvije na škržnim poklopcima sadrže otrov, a opasan je i par kratkih bodlji odmah iza njih.
• Pauk crnac (Trachinus araneus) može dosegnuti 50 cm i 1,5 kg, dok pauk mrkulj (Trachinus radiatus) naraste do 40 cm, također do 1,5 kg. Te dvije vrste mrijeste se krajem jeseni i početkom zime.
• Najotrovniji je, međutim, najmanji: pauk žutac (Echiichthys vipera) rijetko prelazi 14 cm, ali ima čak šest otrovnih bodlji na leđnoj peraji. Mrijesti se od svibnja do rujna.
Kad riba zagrize Pauk se ne lovi ciljano, ali je čest „usputni ulov” na pjeskovito-ljušturastom dnu. Standardna kančenica s dvije-tri udice iznad olova sasvim je dovoljna, a najdraža mu ješka je riblji filet. Premda malen, zakačeni pauk bori se žestoko te neprestano šije i trza, zbog čega je preporučljivo koristiti podmetač.
Opasnost ne prestaje ni kad je na suhom Čim dotakne obalu, pauk se naglo baca i širi bodlje. Stručnjaci savjetuju:
- Usmrtiti ribu odmah i odrezati bodlje – mrtav pauk jednako je opasan kao i živ.
- Ako ga planirate vratiti u more, uhvatite ga kliještima i oslobodite udicu dugim „peankama”. Krpa je loša ideja; završit ćete ubodeni.
Ubodi pauka redovito se bilježe u medicinskoj dokumentaciji i mogu biti iznimno bolni, pa i opasni ovisno o količini otrova i mjestu uboda.
Nagrada za hrabrost – izvrstan okus Unatoč riziku, pauk je prava delicija. Veći primjerci imaju čvrsto, bijelo meso koje u brudetu, uz malo crnog vina, daje dubok, pun okus, a riblju juhu podiže na novu razinu.
Zaključak je jasan: ako već lovite ili plivate ondje gdje pauk obitava, budite spremni – ali nemojte propustiti priliku za nezaboravno jelo, pod uvjetom da mu prethodno „skinete” bodlje.