Bujska malvazija od sada nosi nacionalnu zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI) „Buje – Buie”, što otvara put i prema budućoj europskoj zaštiti.
„Zaštićena oznaka izvornosti ne predstavlja samo geografski pojam, već cijeli niz vrijednosti koje su utkane u tlo, mikroklimu, tradiciju i rad ljudi ovoga kraja”, istaknuo je dr. sc. Marijan Bubola s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, koautor elaborata koji je 2021. podnijela Udruga vinara Bujštine „Bujska malvazija – malvasia di Buie”.
Kriteriji i specifikacija
• Grožđe mora potjecati isključivo s flišnih bijelih i sivih tala na području Buja, Brtonigle, Nove Vasi, uzdignutih dijelova iznad doline Mirne te okolnih naselja poput Grožnjana i Krasice.
• Dopušten je isključivo 100 % udjel malvazije istarske.
• Maksimalan urod iznosi 11 t/ha, a prinos mošta ograničen je na 60 %, odnosno 6 600 litara vina po hektaru.
• Vino mora postići najmanje 12,5 % alkohola i 82 od 100 bodova na organoleptičkoj ocjeni.
Prema Buboli, ZOI nije samo zaštita od kopiranja nego i sredstvo tržišnog pozicioniranja: „Potrošači sve više traže proizvode s pričom, s identitetom, a upravo ZOI jamči tu autentičnost.”
Zadovoljstvo zbog priznanja izrazio je i županijski pročelnik Ezio Pinzan: „Vjerujemo da će ova inicijativa doprinijeti povećanju proizvodnje i broju čokota vinove loze… Ovakvi iskoraci zasigurno su dobar način za očuvanje tradicije i nastavak proizvodnje u budućnosti.”
Planovi za razvoj enoturizma Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin najavio je nove projekte kojima želi dodatno brendirati Bujštinu: regionalnu enoteku i vinski vidikovac za koji su već određene dvije lokacije. „Poljoprivreda je sastavni dio naše lokalne ekonomije. Bez nje ne možemo kvalitetno razvijati ni turizam, jer to dvoje mora djelovati u sinergiji”, poručio je.
Uvođenjem oznake „Buje – Buie” ovaj dio Istre dobiva i formalnu potvrdu svoje vinarske vrijednosti te snažniji alat za nastup na domaćem i inozemnom tržištu. Sljedeći cilj vinara je upis u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti.