Britanski pekar Richard Hart, koji je u lipnju otvorio pekarnicu Green Rhino u Ciudad de Méxicu, našao se usred oluje kritika nakon što je u travnju, gostujući u podcastu PopFoodie Radio, ustvrdio da Meksiko „nema neku krušnu kulturu”.
Hart je tada opisao lokalnu pšenicu kao „lošu, potpuno visokoprerađenu, punu aditiva”, a popularne sendviče tortas kao zalogaje u „jeftinim industrijskim bijelim pecivima”. Izjave su prošle relativno nezapaženo sve dok ih ovoga mjeseca nisu preuzeli kulinarski blogeri i influenceri, čime su u kratkom roku postale viralne.
„Želi biti Kristofor Kolumbo kruha”, poručila je slastičarka Tania Medina u videu na TikToku, prozvavši ga da „gazi tamo gdje planira posluživati” bez poštovanja prema državi koja ga je dočekala „s ljubavlju”.
U ponedjeljak se Hart ispričao na Instagramu: „Otkad sam se preselio u Meksiko, zaljubio sam se u ljude i ovaj grad. Moje riječi to, nažalost, nisu odražavale – ovdje sam gost i to sam zaboravio.”
Kontroverza dolazi u osjetljivom trenutku, jer stanovnici glavnoga grada sve češće optužuju strance da dižu cijene najamnina. Mnogi su Hartove riječi povezali s osjećajem kulturne i ekonomske ugroze.
Najviše je zaboljela kritika bolilla, bijele pogačice koja je temelj meksičke svakodnevice. Kulinarski komentator Rodrigo Sierra, čiji je odgovor na Instagramu također postao viralan, podsjetio je: „Bolillo je kruh koji služi svima – od radničke do više klase. Nazvati ga ‘ružnim’ samo zato što je pristupačan pokazuje koliko je pogled ograničen.”
Hart, nekoć suradnik kuharskih zvijezda Gordona Ramsayja i Renéa Redzepija, time je stao u ne baš laskav niz Britanaca koji su ranije razljutili gurmane diljem svijeta – od Jamieja Olivera i njegove chorizo paelle do Nigelle Lawson koja je vrhnjem obogatila carbonaru.
Je li isprika dovoljna da ugasi požar još se ne zna, no za sada ostaje jasna lekcija: omalovažavanje tuđe hrane u Meksiku rijetko prođe bez – ljutih priloga.