Turska je povukla zahtjev pred Europskom unijom da se döner kebab proglasi „Tradicionalnim zajamčenim specijalitetom”, nakon što je naišla na snažan otpor iz Njemačke.
Turska federacija za döner (Udofed) željela je da Bruxelles propiše stroga pravila o:
- vrsti mesa (isključivo govedina starija od 16 mjeseci, janjeće meso starije od šest mjeseci ili pileća prsa i batci)
- potpunoj zabrani teletine i puretine
- debljini rezanih kriški od 3 do 5 mm
- čak i o tipu noža te točnim recepturama marinada
Da je prijedlog prošao, europski bi ugostitelji morali prilagoditi stoljetnoj turskoj recepturi i sirovine i način pripreme. Najviše bi, procjenjuje se, stradala njemačka kebab-industrija, čiji se döner već desetljećima poslužuje u lepinji s povrćem poput crvenog kupusa, kiselih krastavaca i luka te raznim umacima, često na bazi teletine.
Njemačko ministarstvo poljoprivrede još je lani izrazilo čuđenje turskom zahtjevu, a tadašnji ministar Cem Özdemir, političar turskog podrijetla, poručio je: „Döner pripada Njemačkoj.” Dodao je da građani sami odlučuju kako će jesti svoj kebab i da pravila iz Ankare nisu potrebna.
Udofed je u zahtjevu podsjetio da tradicija pečenja mesa na okomitoj rotiseriji seže u 16. stoljeće te da je i sam naziv döner vezan uz taj način pripreme. Ipak, povijesni argumenti nisu uvjerili Bruxelles – nakon vala prigovora iz Berlina Turska je tiho povukla prijedlog.
Na ulicama njemačkih gradova, gdje se dnevno proda na stotine tisuća porcija, slavit će se zadržana sloboda prelijevanja umaka i slaganja povrća po vlastitom guštu. Za sada, kebab ostaje onakav kakav je europskim potrošačima najdraži – raznolik, šaren i bez birokratskih ograničenja.