Neobična australska delicija, poznata kao limun kavijar ili finger limeta, ovih je dana dozrela u vrtu kapetana Alenka Radovića u Orebiću i potaknula raspravu o mogućnostima uzgoja egzotičnih kultura na Pelješcu.
Za razliku od klasičnog limuna, plod finger limete dugačak je i tanak poput papričice, a umjesto soka skriva stotine prozirnih kuglica koje podsjećaju na riblji kavijar. Svaki sitni „biser” oslobađa snažan okus limuna obogaćen daškom grejpa i blago slanom, morskom svježinom. Zahvaljujući toj eksploziji okusa voće je osvojilo svjetske chefove, pa se danas poslužuje u tartarima, sushi rolicama, koktelima pa čak i slasticama najprestižnijih restorana.
Rijetkost i zahtjevna proizvodnja drže mu cijenu visoko: kilogram može stajati i nekoliko stotina eura, zbog čega ga gastronomski krugovi nazivaju „kavijarom među citrusima”. Iako ga je zasad gotovo nemoguće pronaći na policama hrvatskih trgovina, nekoliko domaćih entuzijasta već eksperimentira s uzgojem.
Kapetan Radović među prvima je pokazao da finger limeta može uspjeti i na jadranskoj obali. Ove je jeseni njegovo stablo rodilo izdašno, na iznenađenje mnogih agronoma i na ponos vlasnika. „Veseli nas što u našem malom Orebiću uspijeva tako vrijedna i rijetka biljka, koja može poslužiti i kao poticaj za razmišljanje o ekonomskim mogućnostima uzgoja sličnih kultura”, kaže Radović.
Primjer iz Orebića potvrđuje da blaga mediteranska klima Pelješca može biti pogodno tlo za nove, visokovrijedne voćne vrste. Ako se pokusi domaćih uzgajivača pokažu uspješnima, limun kavijar mogao bi uskoro iz kapetanskih vrtova stići i do jelovnika hrvatskih restorana – i to kao lokalni, a ne samo uvozni luksuz.