Turistička sezona sa sobom donosi pune terase i vrtoglave jelovnike, ali čim posljednji kruzer otplovi, u središtu Splita zavlada drugačija računica. Sve je više ugostitelja koji umjesto zimskog „ključa u bravi” biraju otvorena vrata i pristupačnije cijene – a najnoviji potez kultnog restorana Fife mogao bi označiti prekretnicu.
Od ponedjeljka, 3. studenoga, pa sve do 1. ožujka, Fife će nuditi sedam jela po fiksnoj cijeni od 7 eura. Vlasnici time jasno poručuju da se isplati raditi cijelu godinu, ali i da je zima vrijeme kada se Split vraća svojim stanovnicima.
Za mnoge Splićane, ljeto u centru grada znači povlačenje pred navalom turista i cijenama koje prati potražnja. Zimsko „guštanje” zato ima posebnu draž: manje gužve, više slobodnih stolova i, što je najvažnije, povoljniji račun.
Inicijativa Fifinog tima ne dolazi iz vedra neba. Po gradu se već neko vrijeme šuška kako sve više restorana razmatra slične akcije kako bi privukli domaće goste. Logika je jednostavna: bolje zimski promet uz umjerene cijene nego prazne stolove i troškove stajanja.
Ako se trend nastavi, Splićani bi napokon mogli ponovno prisvojiti rutu Riva–Pjaca–Matejuška bez straha da će im večera probiti kućni budžet. A turisti? Dobrodošli su, ali zimi – barem na trenutak – glavni stol u centru ponovno pripada domaćima.