Visoki krvni tlak pogađa milijune ljudi u Hrvatskoj i ostatku Europe, a terapija se uglavnom svodi na tablete i općenite savjete o zdravijem životu. Novo američko istraživanje, temeljeno na podacima Nacionalnog pregleda zdravlja i prehrane (NHANES) za razdoblje 2003.–2020., otkriva da bi još jednostavnija navika mogla dati vidljiv rezultat – prelazak na zamjene za sol.
Što je zamjena za sol?
Riječ je o mješavinama u kojima se dio natrijeva klorida zamjenjuje kalijevim kloridom. Time se istodobno smanjuje unos natrija, glavnog krivca za porast krvnog tlaka, i povećava unos kalija, minerala koji pomaže regulirati tlak i ravnotežu tekućina u tijelu.
Porazno niska primjena
Analiza više od 37 000 odraslih Amerikanaca pokazala je da je 2013. godine zamjene za sol koristilo najviše ispitanika – tek 5,4 %. Sedam godina kasnije udio korisnika pao je na 2,5 %. Sličan trend bilježe i europske zemlje, uključujući Hrvatsku, gdje se proizvodi obogaćeni kalijem rijetko spominju, a još rjeđe kupuju, iako su dostupni u većini ljekarni i supermarketa.
Povoljan učinak usporediv s blagom terapijom
Više studija potvrđuje da redovita uporaba zamjenskih soli može sniziti tlak gotovo jednako učinkovito kao blaži antihipertenzivi, osobito kod osoba s blažom hipertenzijom. Prednost je i u tome što ne traži radikalne promjene jelovnika – okus hrane gotovo se ne mijenja, a navika se brzo usvaja u kućnom kuhanju.
Kada treba oprez
Zamjenske soli nisu pogodne za sve. Osobe s bolestima bubrega ili oni koji uzimaju lijekove što utječu na razinu kalija trebaju se prije uporabe obvezno savjetovati s liječnikom. Povišena koncentracija kalija u krvi u tim slučajevima može izazvati ozbiljne komplikacije.
Kako smanjiti natrij ako zamjenska sol nije opcija
• začinsko bilje (bosiljak, origano, timijan) umjesto soli
• aromatični začini poput kumina, kurkume ili mljevene paprike
• limunov sok i naribana korica citrusa za svježinu
• pirjani češnjak, luk i đumbir radi bogatijeg okusa
• svježe ili smrznuto povrće umjesto konzerviranog
• izbjegavanje gotovih i polugotovih jela s visokim udjelom „skrivenog” natrija
Jednostavna promjena vrste soli, prema stručnjacima, mogla bi biti prvi korak u borbi protiv hipertenzije – no tek ako je javnost nauči prepoznati i redovito koristiti.