U velikom šatoru na glavnom parkiralištu u Vodnjanu jutros je, uz mirise svježe ubranih plodova, službeno počelo 19. izdanje Dana mladog maslinovog ulja. Manifestacija koja traje do nedjelje okupila je rekordan broj proizvođača maslinovog ulja, vinara, OPG-ova i obrtnika, čime je grad još jednom potvrdio status središta istarskog maslinarstva.
Već prvoga dana najveću gužvu privukla je „pozornica znanja” gdje su chef David Skoko i učenici istarskih ugostiteljskih škola pripremali jela od plavog raka i drugih lokalnih namirnica, pokazujući koliko se edukacija i gastronomija mogu ispreplesti s promocijom ulja.
Gradonačelnik Igor Orlić podsjetio je da je manifestacija pokrenuta prije gotovo dva desetljeća kako bi se „valoriziralo mlado ulje i spojila tradicija s inovacijom”. Pohvalio je činjenicu da je Istra devetu godinu zaredom proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom, naglasivši da budući razvoj mora ostati usmjeren na održivost i uključivanje mladih u poljoprivredu: „Naš je zadatak osigurati da ostanu, sade, proizvode i stvaraju.”
Zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita istaknula je kako uspjeh regije „nije slučajan”, već rezultat višedesetljetnog rada maslinara i promišljene politike. Kao ključne izazove izdvojila je povećanje proizvodnje i održivo zbrinjavanje komine: „Komina svakako nije otpad, nego ima velike potencijale.”
Ime države podržalo je Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije. Njegov predstavnik Mario Bratulić podsjetio je da se broj uljara zahvaljujući državnim i europskim programima povećao sa šest na četrdeset te najavio nove projekte za kružno gospodarenje kominom već sljedeće godine.
Ispred Ureda predsjednika okupljene je pozdravila Martina Ciglević, poručivši da „borba za izvrsnost” mora ostati središnja hrvatska ambicija: „Europski fondovi jesu pomoć, ali oni neće promijeniti naš život ako mi sami ne stvaramo nove ideje i dodanu vrijednost.”
Uz blagoslov vodnjanskog župnika don Damira Štifanića, Dani mladog maslinovog ulja nastavili su se u vedrom raspoloženju, potvrdivši reputaciju događaja koji spaja poljoprivredu, kulturu, gastronomiju i turizam te najavljuje još jedno uspješno poglavlje istarske priče o tekućem zlatu.