PULA – Nakon prošlotjednog toplinskog vala, višednevna kiša rashladila je grad i promijenila ritam kupovine, ali nije spustila cijene. Jutarnji obilazak pulskog markata i ribarnice pokazao je da ponuda ostaje raskošna, dok novčanici i dalje trpe ljetne tarife.
Voćni šarenilo, cijene postojane
Štandovi su prepuni ljetnih klasika – nektarina, marelica, bresaka i smokava – no kupci, mahom domaći, zastajkuju i dvaput računaju prije vaganja. Rajčice svih sorti zadržale su raspon od 3 do 5 eura po kilogramu; tražena sorta „Volovsko srce” i dalje se prodaje za 4 do 5 eura. Breskve i nektarine kreću se od 4 do 6 eura, a krastavci ostaju na 3 eura. Mladi krumpir drži 2 do 2,5 eura, dok dinje, lubenice i posljednje trešnje variraju od 3 eura za dinju, 1,5 euro za lubenicu do visokih 8–10 eura za trešnje.
Ribarnica bez gužve
Dok je markat barem umjereno živ, pulska ribarnica gotovo je pusta. Među rijetkim kupcima prevladavaju turisti koji razgledavaju bogatu ponudu školjki. Brancin stoji 14 eura, a veći primjerci dosežu 20 eura po kilogramu. Tuna i kozice također drže cijenu od 20 eura, dok se lignje nude za 21 euro. Losos je, kako kažu trgovci, postao stalni stanovnik vitrini.
Atmosfera opuštenija, izdaci isti
Kišom rashlađeni kupci ovih su dana sporiji, razgledavaju dulje i pregovaraju, no povrće i riba i dalje koštaju isto kao tijekom vrućina. Pulski markat je i dalje vizualno privlačan, ali mnogi priznaju da ih visoke ljetne cijene tjeraju na oprezno planiranje jelovnika.