Zabrinutost zbog niza trovanja hranom posljednjih tjedana pretvorila je istanbulske turističke četvrti u gotovo puste zone. Prema podacima Udruge restorana i turizma (TÜRES), prodaja pečenog krumpira, dagnji i kokoreča na štandovima u Beşiktaşu pala je u prvim danima za više od 80 %. Prodaja donera i narudžbe preko dostave smanjile su se za oko 25 %, a ukupni promet i dalje je približno 40 % manji nego prije incidenta.
Najveći udar na povjerenje posjetitelja dogodio se nakon smrti četveročlane obitelji Bocek, turskog podrijetla iz Njemačke, koja je tijekom odmora pojela hranu kod uličnog prodavača u Ortaköyu. Istraga je kasnije pokazala da nije riječ o trovanju hranom nego o smrtonosnom aluminij-fosfidu koji je potjecao iz fumigacije hotela Fatih u kojem su boravili. No početna sumnja ostavila je trajne posljedice na reputaciju ulične gastronomije.
Niz incidenata nastavio se i u drugim četvrtima. U Şişli je 25 osoba zatražilo hitnu pomoć nakon što su konzumirale obroke iz dostave jednog restorana koji je radio bez dozvole; lokal je odmah zatvoren. U još bizarnijem slučaju, 26-godišnji inženjer završio je na intenzivnoj njezi jer je u kafiću dobio tursku kavu pripremljenu deterdžentom za perilicu posuđa, zadobivši teške kemijske opekline.
Posljedice su vidljive na svakom koraku: mnogi štandovi ostaju prazni, a pojedini vlasnici privremeno zatvaraju vrata u nadi da će se panika smiriti. Iako vlasti poručuju da provode pojačane inspekcije, oporavak povjerenja turista i lokalnog stanovništva mogao bi potrajati znatno dulje od završetka samih istraga.