IKA – U subotu, 16. kolovoza, ikarska vala ponovno će brujati od glazbe, mirisati na morski zrak i vrhunska vina. Manifestacija „Vino i vruja”, koju već deset godina potpisuje Udruga Ikarski barkajoli uz potporu Grada Opatije i restorana Villa Schubert, ulazi u svoje jubilarno izdanje.
Kao i svake godine, središnji trenutak bit će spektakularno izvlačenje butelja koje su posljednjih 12 mjeseci dozrijevale dvadeset metara pod morem, na izvorima ikarskih vruja – geološkog fenomena koji u zaljev unosi hladnu, boćatu vodu iz krških ponornica. Upravo stabilna, niska temperatura tih izvora stvara prirodni „podrum” u kojem vino dobiva novu dimenziju.
Oko 4.800 boca iz prošlogodišnjeg urona – etiketa Acinger, Ferenac, Herman, Vina Mandić, Kabola, Rossi, Prelac, Fuhtar, Vorić, Marčeta, Vozila, Franković, austrijskog Matea Klikovića i slovenskog Meglana – izronit će ronioci Javne vatrogasne postrojbe Opatija zajedno s lokalnim volonterima. Istodobno će na dno biti spušteni novi kavezi kako bi zarona bila dovoljna i za iduću godinu.
„Posebno nas veseli što su vinari zadovoljni kvalitetom vina nakon sazrijevanja u vruji, o čemu će moći svjedočiti i sami posjetitelji tijekom degustacije”, kaže predsjednik Udruge Ikarski barkajoli Vjekoslav Zahej Veja, zahvalivši Gradu Opatiji, tamošnjoj turističkoj zajednici, hotelu Villa Schubert te tvrtkama 2MD i Goge.
Degustacija uz glazbu i prigodan zalogaj počinje u 19 sati. Posjetitelji će moći kušati vina istih vinara čije će butelje izroniti, ali i pratiti nesvakidašnji podmorski spektakl koji spaja pomorsku tradiciju mjesta s enologijom.
Interes vinara rastao je iz godine u godinu: s prvotnih 360 boca u premijernom izdanju, preko 2.000 u drugom, do gotovo 5.000 danas. No logističke granice nameću i granice ambicija. „Za uron i izron vina potreban je višesatni angažman volonterskih ronilaca. Ako se broj potopljenih boca bude povećavao, trebat ćemo barem dvadesetak ronilaca, što uz sadašnje uvjete volontiranja nije lako osigurati”, upozorava Zahej.
Unatoč izazovima, organizatori ostaju vjerni cilju zbog kojega je manifestacija i nastala: originalno spojiti more, tradiciju i vrhunsko vino, te posjetiteljima pružiti iskustvo koje se pamti i – kuša.