Uz zvuke glazbe i miris svježe narezanih ploški pršuta, Tinjan je u petak navečer otvorio dvodnevni Ljetni festival istarskog pršuta. Na prostoru ispred općinske zgrade posjetitelje je dočekalo desetak poznatih istarskih pršutara – Dujmović, Antolović, Milohanić, Buršić, Tomaso, Franjul i Bančić – s bogatom ponudom nagrađivanih delicija.
Domaćem društvu pridružili su se i gosti iz Španjolske, dalmatinska pršutana Perajica te slovenski izlagači, čime je festival dobio međunarodni štih. Osim pršuta, više od 30 dodatnih štandova nudilo je sir, maslinovo ulje, vino, med, rukotvorine i druge proizvode lokalnih OPG-ova, pa je svaki posjetitelj mogao pronaći nešto za svoj ukus.
„Oznaka izvornosti koju istarski pršut nosi najviši je stupanj zaštite nekog proizvoda”, istaknuo je potpredsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta Mladen Dujmović, podsjetivši koliko je važna tradicija sušenja mesa na istarskoj buri.
Načelnik općine Goran Hrvatin zahvalio je općinskim djelatnicima i volonterima „koji nesebično pomažu da svaka manifestacija u općini pršuta protekne u najboljem redu”, dok je pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan pozdravio inicijativu Tinjana i susjednog Svetog Petra u Šumi da na istarskim gospodarstvima počnu uzgajati svinje za autohtone proizvode, uz obećanje potpore Županije. Posjetiteljima se obratila i saborska zastupnica Sanja Radolović.
Festival, kojemu je cilj spojiti gastronomiju i druženje lokalnog stanovništva sa sve brojnijim gostima, ni ovoga puta nije iznevjerio očekivanja: unatoč kratkotrajnoj kiši prvoga dana, dobro raspoloženje i programski sadržaji za cijele obitelji zadržali su publiku do kasnih sati. Organizatori poručuju da se vrijedi zadržati i tijekom subote, kada se pršut, vino i istarski osmijeh nastavljaju posluživati bez zadrške.