Balarini su u petak navečer, 5. prosinca, postali središte prve adventske priredbe u Šumberu nakon gotovo pola stoljeća. Pod nazivom „Va Šumberi – poli ugnja”, mještani svih naraštaja, ali i posjetitelji iz cijele Labinštine, okupili su se uz glazbu, jela po domaćoj recepturi i bogat program za djecu.
Ideju su pokrenuli Rea Žigant i Marko Licul, a logistiku su preuzeli mladi volonteri sela. „Htjeli smo malo probuditi naš Šumber, da dođu ljudi, i u tome smo uspjeli”, istaknula je Žigant, dok je dugogodišnji sumještanin Srećko Kos naglasio da ga najviše veseli angažman mlađe generacije: „To je divota i ljepota toga.”
Grijani šator ugostio je nastupe učenika OŠ Vitomir Širola Pajo iz Nedešćine, plesače Dance By Faye Studia, Folklorno društvo Cere iz Žminja te solo izvođače Enu Basanić, Ilarija Peršića, Fabianu Fonović, Martu Klapčić i Noru Pajković.
Kulinarstvo je predvodio chef Antonio Brajković koji je pripremio oko 300 porcija pljukanca u domaćem šugu od vepra te slatke njoke punjene marmeladom od suhih šljiva kuhanih u šumberskom teranu. „Cijene su popularne – njoki tri, a pljukanci sedam eura”, rekao je Brajković. Uz delicije točilo se kuhano vino od terana te vina lokalnih vinara De Fredi i Kos.
Najmlađi su uživali u jahanju, oslikavanju lica, kreativnim radionicama i slatkom kutku koji su pripremile šumberske nonice. Svoje radove i proizvode predstavili su Keramika Ivančica, OPG Turčinović, pčelar Emil Licul i Klub mladih Crvenog križa Labin, a večernju zabavu zaključili su Trio Anima i DJ Haris.
Uz vedro raspoloženje i odziv stotinâ posjetitelja, Šumber je, kažu organizatori, ponovo dokazao da zajedništvo može oživjeti tradiciju i stvoriti novu blagdansku priču.