Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede objavila je šestu ovogodišnju preporuku maslinarima, ističući da je sezona berbe u punom jeku i da su dvije dalmatinske sorte – levantinka (poznata i kao šoltanka) te slivnjača (simijaca) – upravo dosegnule optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje.
Prema kontinuiranim mjerenjima sadržaja ulja u plodu, tijekom proteklog tjedna levantinka je na većini dalmatinskih lokaliteta akumulirala najveću ovogodišnju količinu ulja u suhoj tvari. „Ako se berba odgodi, plodovi će upijati vlagu, povećat će im se masa, a randman će padati“, upozorava inženjer Tomislav Filipović iz Uprave. Osim manjeg prinosa, plodovi koji predugo ostanu na stablu izloženiji su truljenju, što dodatno narušava kvalitetu ulja.
Ista se preporuka odnosi i na slivnjaču koja se uzgaja na Cresu. Analize su pokazale da je i ona dosegla vrhunac uljnatosti, pa bi čekanje značilo gubitak kilograma ulja po toni ubranih maslina.
Za sve ostale sorte prati se nastavak nakupljanja ulja te se njihov optimalni termin berbe još nije približio. Stoga se maslinare savjetuje da se zasad usredotoče na sorte koje su spremne, a za ostale redovito prate službene preporuke.
Berba u Hrvatskoj trenutačno se odvija u gotovo svim uzgojnim područjima – od Istre do juga Dalmacije. Stručnjaci podsjećaju kako je pravovremena berba, uz adekvatnu preradu i skladištenje, presudna za vrhunsku kakvoću maslinovog ulja s kojom se domaći proizvođači sve češće ističu na međunarodnim natjecanjima.