Barban je u subotu, 13. rujna, zasjao u znaku najomiljenijeg mediteranskog voća: 19. Fešta smokve i smokvenjaka pretvorila je središnju placu u živopisno poprište mirisa, okusa i tradicije.
Najviše pažnje privukli su smokvenjaci – slatke ploške od mljevenih suhih smokava i aromatičnih dodataka. Stručni žiri proglasio je najboljim onaj OPG-a Terra Magica iz Barbana, drugo je mjesto pripalo OPG-u Anton Zustović iz Vodnjana, a treće OPG-u Ostojić iz Dubrovačko-neretvanske županije.
Posjetitelji su kušali čitavu paletu delicija: klasične i čokoladne smokvenjake, džemove, rakije, čokoladu sa smokvama te kolače. Štandovi su nudili i domaće voće, povrće, lavandine proizvode, suvenire i rukotvorine, čime je sajamska ponuda dobila dodatnu boju.
Tradicionalno „Ručenje po starinski” omogućilo je gostima da besplatno kušaju sve natjecateljske smokvenjake, a uz to se servirao i nezaobilazni Barbanski kolač koji je i ove godine pripremila Mirjana Prgomet.
Manifestacija nije stala na gastronomiji. Udruga Barbačana organizirala je radionicu heklanja „Smokva & Čentrin”, dok su djeca uživala u kreativnim radionicama sa Žutim kišobranom i u utrci za Smokvenjak.
Kulturno–zabavni dio upotpunili su nastupi KUD-a Barban, Barbanskih mažoretkinja, Dua Magnolija benda i klape Škerac.
Još jednom potvrđujući status smokve kao simbola lokalne baštine, Barban je pokazao kako se tradicija može pretvoriti u živu, mirisnu i glasnu proslavu zajedništva.