U Srednjoj strukovnoj školi „Marko Babić” učenici su, uz mentorstvo nastavnika kuharstva, organizirali cjelovitu svinjokolju kao modularnu nastavnu aktivnost posvećenu očuvanju slavonske gastronomske baštine.
Mladi kuhari sudjelovali su u svim fazama: od nabave i odabira mesa, začina i ostalih namirnica do obrade i pripreme tradicionalnih proizvoda. Cilj je bio ne samo naučiti zanatske tehnike nego i razumjeti kulturološku važnost ovoga slavonskog običaja.
Proizvodi nastali u školskoj radionici bit će predstavljeni na kulinarskim natjecanjima, a dio će se ponuditi u slobodnoj prodaji, čime učenici pokazuju poduzetnički duh i primjenu stečenih vještina na tržištu.
Nastavnici naglašavaju da ovakve aktivnosti spajaju teoriju i praksu, potiču očuvanje lokalne tradicije i osnažuju samopouzdanje učenika kroz stvarne projekte. Škola najavljuje da će i ubuduće kombinirati tradicijske teme s modernim pristupima nastavi kako bi se kulturna baština prenosila na nove generacije.