Gotovo 100 milijuna eura pokvarene hrane s lažiranim rokovima trajanja zaplijenjeno je u međunarodnoj akciji provedenoj u 31 zemlji. Istražitelji su otkrili robu skladištenu protiv propisa te čak i u ilegalnim klaonicama.
Najugroženije kategorije • maslinovo ulje i vino • meso i školjkaši • med, mlijeko i začini
Stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” već godinama upozoravaju da med prednjači po broju pokušaja patvorenja. „Dva do tri posto uzoraka nam je nesukladno na godišnjoj razini, gdje se značajan dio odnosi na prevare s hranom”, kaže voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane Dario Lasić. Prema njegovim riječima, prevara se nerijetko krije u sastavu, ali i u lažnom deklariranju.
Lasić napominje da proizvođači svoje proizvode često kite neprovjerenim tvrdnjama o zdravstvenim koristima: „Ako nešto ima visok sadržaj cinka i vitamina C, onda na račun njih možeš vidjeti ili staviti deklaraciju da je dobra za imunitet.”
Nečitane etikete, veći rizik Hrvatski potrošači tradicionalno su pri dnu europske ljestvice kada je riječ o čitanju i razumijevanju deklaracija. Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača podsjeća da oznaka „upotrijebiti do” označava rok sigurnosti, dok „najbolje upotrijebiti do” govori tek o optimalnoj kvaliteti proizvoda.
Najviše pritužbi, kaže Knežević, stiže na meso i mesne prerađevine: „Ljudi se žale na promjene boje i okusa unutar roka trajanja, osobito kod salama i kobasica.”
Istražitelji poručuju da će kontrole biti još češće, a potrošači se pozivaju da pažljivije čitaju etikete i kod sumnje prijave nepravilnosti.