SPLIT – U predbožićnom ludilu za blagdanskom trpezom i mesnice su počele uvoditi – liste čekanja. Jedna Splićanka prošli je tjedan doživjela neugodno iznenađenje kada je ušla po debeli komad frikanda, ključni sastojak dalmatinske pašticade.
„Dobar dan, triba mi dobar komad frikanda za pašticadu”, započela je. No prodavač ju je šokirao protupitanjem: „Kako mislite ‘triba van’, jeste li se zapisali?”
Iznenađena kupkinja odgovorila je: „Molim?! Pa nije ovo mamografija da se moran zapisat, šta je vama?” Ipak, prodavač je ostao neumoljiv: meso je već rasprodano, a za novogodišnje isporuke treba se prijaviti – i to tjednima unaprijed.
Pašticada je i bez toga skupa i zahtjevna: junetinu treba platiti solidnu svotu, pa je marinirati i njegovati gotovo dva dana. Sada je, čini se, uz sav trud potrebno i ozbiljno planiranje nabave.
Tko se na vrijeme nije osigurao, mogao bi blagdanski stol napuniti sarmom, janjetinom ili nečim trećim – ukusnim, ali za mnoge nedovoljno svečanim zamjenama. Naša sugovornica još će obići nekoliko mesnica, a u krajnjem slučaju posegnut će za vakumiranim frikandom, ako ga uopće još ima na policama.
Poruka potrošačima za iduću godinu jasna je: dok se zapisujete na zdravstvene preglede, nemojte zaboraviti – rezervirajte i svoj komad frikanda. U blagdanskoj potrazi za savršenom pašticadom dobra veza u mesnici postaje gotovo jednako važna kao ona u ordinaciji.