Gradska tržnica u Pazinu proteklog je vikenda postala prava mikološka učionica. Na jedanaestom izdanju Istarske izložbe gljiva posjetitelji su mogli razgledati oko 180 vrsta gljiva – od jestivih i nejestivih do otrovnih i smrtno opasnih, sve ubrané na području Istre.
Manifestaciju je pripremio Istarski mikološko-gljivarski savez uz pokroviteljstvo Istarske županije i Grada Pazina. Svečani start pripao je gradonačelnici Suzani Jašić, njezinu zamjeniku Renatu Kalcu te predsjedniku Saveza Željku Ružiću.
Uz stručno vođene ture kroz šaroliki postav, posjetitelji su doznali kako razlikovati lisičice od njihovih otrovnih dvojnica, zašto su crne trube cijenjena delikatesa i kakvu ulogu gljive imaju u šumskom ekosustavu. Edukacija je, ističu organizatori, ključna jer pogrešno branje može imati kobne posljedice.
Gastro dio programa bio je jednako primamljiv. Kuhari su podijelili oko 250 porcija „Gljivarskog kotlića”, ove godine obogaćenog mesom vepra, a za predah se nudila i namaz od gljiva. Za glazbenu kulisu pobrinuo se pazinski kantautor Darko Gržetić – Gljiva.
Istarski mikološko-gljivarski savez okuplja pet gljivarskih društava – „Sunčanica”, „Žurdana”, „Boletus”, „Martinčica” te Udrugu tartufara „Istra” – s gotovo 700 registriranih članova. Izložba u Pazinu bila je njihova posljednja velika ovogodišnja stanica; manje izložbe najavljene su još na Labinštini i Bujštini.
Ružić ocjenjuje aktualnu sezonu „prosječnom”. Dominiraju lisičice, žute i crne trube, prosenjaci i martinčica, a ljubitelji delikatesa posebno prate bijeli tartuf (Tuber magnatum Pico) – najskuplju podzemnu gljivu na svijetu, čiji su se primjerci također našli u vitrini pazinske tržnice.
I dok su mikolozi popisivali vrganje i rujnice, prvi utorak u studenom donio je i uobičajeni Pazinski sajam, pa je gradska tržnica spojila dva tradicijska događaja u jedan vibrantan jesenski dan.