Hrvatski potrošači u posljednje su dvije godine značajno ojačali povjerenje u domaće institucije koje se bave sigurnošću hrane – porast iznosi 11 postotnih bodova i najveći je među svih 27 članica Europske unije, pokazuje novo istraživanje Eurobarometra objavljeno uoči Svjetskog dana hrane 2025.
Istraživanje, provedeno u državama članicama i sedam zemalja kandidatkinja, otkriva da je opća svijest o europskom sustavu sigurnosti hrane porasla za šest postotnih bodova u odnosu na 2022. godinu. Čak sedam od deset Europljana kaže da je osobno zainteresirano za sigurnost hrane, iako o njoj odlučuju tek nakon cijene i okusa.
Najvažniji kriteriji pri kupnji • Cijena: 60 % Europljana (64 % Hrvata) • Okus: 51 % Europljana • Sigurnost hrane: 46 % Europljana (57 % Hrvata) • Podrijetlo: 45 % Hrvata
Pritom 41 % stanovnika Unije smatra da je hrana na policama sigurna, dok 30 % vjeruje da već zna dovoljno kako bi izbjeglo rizike. Među Hrvatima je taj osjećaj samopouzdanja još izraženiji – tako misli gotovo polovica ispitanih (49 %).
Najveće brige: pesticidi, antibiotici, mikroplastika U cijeloj Uniji građane najviše muče pesticidi u hrani (39 %), antibiotici i hormoni u mesu (36 %) te dodaci prehrani (35 %). Mikroplastika zabrinjava svakog trećeg ispitanika. U Hrvatskoj su, uz ostatke pesticida i antibiotika, posebno istaknute zarazne bolesti životinja (33 %).
„Pozitivno je što mnogi građani EU-a vjeruju u sigurnost hrane koju konzumiraju”, poručila je Barbara Gallani iz Europske agencije za sigurnost hrane, dodajući da odgovornost leži i na potrošačima – od higijene u kuhinji do raznolike prehrane.
Dodaci prehrani: rastuće tržište Dodaci prehrani postaju svakodnevnica: koristi ih 29 % Hrvata – 18 % odraslih i čak 41 % djece. Ministarstvo zdravstva godišnje zaprimi do 1100 zahtjeva za registraciju novih proizvoda, odražavajući sve brže širenje globalnog tržišta.
Poruka istraživanja jasna je: sustav kontrole hrane u EU napreduje, no potrošači i dalje zaziru od ostataka pesticida, antibiotika i mikroplastike. Povjerenje u institucije raste, ali i svijest da sigurnost počinje kod kuće, u načinu na koji hranu biramo, čuvamo i pripremamo.