U Drnišu će se 29. i 30. kolovoza održati 8. Međunarodni festival pršuta, dvodnevna manifestacija koja grad još jednom potvrđuje kao hrvatsku prijestolnicu suhomesnatih delicija. Uz izlagački dio, središnji događaj bit će stručni skup na kojem će proizvođači, znanstvenici i predstavnici institucija analizirati stanje sektora – od nestašice kvalitetne sirovine do inflacije koja pritišće troškove.
Gradonačelnik Tomislav Dželalija ističe da je cilj „čuvati tradiciju, poticati razvoj lokalne proizvodnje i promovirati pršut kao strateški gurmanski proizvod koji Hrvatsku predstavlja u Europi i svijetu”.
Paneli pod zajedničkim nazivnikom Made in Croatia bavit će se zaštitom naziva u Europskoj uniji te suvremenim brendiranjem tradicionalnih proizvoda. Rasprave će moderirati načelnik Svetog Petra u Šumi Mario Bratulić, dok se među govornicima očekuju ravnatelj Uprave za stočarstvo Mate Čačić, pročelnik Istarske županije Ezio Pinzan te izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta Ante Madir.
Madir skreće pozornost na glavnu razliku između drniškog i dalmatinskog pršuta: drniški ima tanji „kapak”, manji udio soli i može sadržavati lupine badema i smilje u dimu, dok se dalmatinski pršut proizvodi tijekom cijele godine. Oba nose EU oznake – drniški kao proizvod sa zaštićenim geografskim podrijetlom, a dalmatinski kao zasebna oznaka izvornosti.
Unatoč zaštitama, proizvođači se bore s poskupljenjem svinjskog mesa, energije i rada. „Cijene pršuta nisu pratile visinu inflacije ni ogroman rast troškova proizvodnje… naš je cilj očuvati njegovu dostupnost potrošačima, čak i kada to znači manju zaradu za proizvođače”, upozorava predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta Drago Pletikosa. Pritom otkriva da se u Drnišu godišnje proizvede oko 50 000 pršuta, od čega je deset posto certificirano kao drniški pršut.
Hrvatska godišnje proizvede približno 500 000 komada pršuta, dok se na domaćim stolovima pojede više od milijun. „To je konstanta proteklih godina”, napominje Madir, što znači da preostalu polovicu pokriva uvoz.
Potpredsjednik HOK-a Joso Smolić poručuje kako „hrvatski pršuti imaju sigurnu budućnost jer iza njih stoje generacije proizvođača, veliko znanje, iskustvo i predanost”.
Organizatori – Udruga proizvođača drniškog pršuta, Grad Drniš, Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, Turistička zajednica Grada Drniša i Udruga Miljevački sabor – najavljuju bogat degustacijski i zabavni program te pozivaju posjetitelje da se krajem kolovoza uvjere zašto „istinski ljubitelji pršuta nikada ne pitaju za cijenu”.