BELI MANASTIR – Tradicionalna „Najveća hrvatska fišijada”, ujedno i šesto Državno prvenstvo u kuhanju ribljeg paprikaša, ovaj će se vikend posljednji put održati na velikoj livadi u središtu Belog Manastira. Unatoč promjeni koja čeka manifestaciju, interes ne jenjava: do jučerašnjeg popodneva prijavilo se više od 220 kuhara, a s 29 plasiranih sudionika državnog prvenstva broj sudionika premašit će 250.
Direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić otkriva da se prijave zaprimaju doslovno do zadnjeg trenutka. Organizatori su stoga pojačali eno-gastronomsku ponudu kako bi i posjetitelji koji ne kuhaju mogli kušati riblje specijalitete, dok će za zabavu biti zaduženi Gazde i tamburaški sastav Brace.
Livada na kojoj se fišijada održava godinama uskoro će postati gradilište. Na 9 000 četvornih metara niče „Baranja shop park” – retail park površine 2 550 kvadrata s pet poslovnih prostora. Do sada su potpisani ugovori s Eurospinom i Tedijem, a pregovara se sa Sinsayem i Kikom. Projekt predviđa i kafić te 70 parkirnih mjesta; radovi počinju u studenome, a završetak se očekuje potkraj sljedeće godine.
Zbog toga gradonačelnik Igor Pavelić već traži novo poprište fišijade. U najužem izboru su tri lokacije: zelena površina u Mihanovićevoj ulici, prostor iznad Gradskih bazena na kojem se održava biciklistički festival BRUT, te travnjak u Beljskom naselju između Lisztove i Mažuranićeve ulice. Prema riječima gradonačelnika, „najizvjesnija je Mihanovićeva”, jer se uklapa u gradsku Zelenu urbanu strategiju koja predviđa formiranje zelenog pojasa od Mihanovićeve preko Ulice Imre Nagya do Trga slobode. Ondje već postoji malo jezero, a planira se uređenje parka i prostora za manifestacije.
Konkretni radovi na novoj lokaciji trebali bi krenuti početkom iduće godine, dok se završetak uređenja očekuje početkom 2026. godine. Ipak, Turistička zajednica Baranje i Grad Beli Manastir poručuju da neće odustati od fišijade ni od državnog natjecanja u sklopu koje je postala prepoznatljiv baranjski brend. Dok se novi dom ne uredi, ovogodišnje izdanje donijet će još jedan mirisni val paprikaša s rekordnim brojem kuhara u samom srcu grada.